06-04-06

Rondje kweek - Kweken, wat je zelf wil ? 2 -Tekening

 

 Rondje kweek 
 Kweken, wat je zelf wil ?  2 – Tekening Kweek je naar C.O.M standaard? Of heb je niet die ambitie?De laatste jaren heeft men over de C.O.M. norm al heel wat gekrakeeld. Feit is indien je wilt kweken om kans te maken op Internationale roem, je die standaard niet kan negeren. Wanneer je beslist om er toch afstand van te nemen besef dan dat, je geen T.T. vogels meer zal kweken waarmee je de grenzen over kan. Iedereen heeft natuurlijk de vrije keuze! Zij die echter wel genoeg ambitie hebben, om de niet gemakkelijke weg naar de top in te slaan tracht ik met dit artikel het geheugen wat op te frissen of wat goede raad mee te geven. Om het een beetje overzichtelijk te houden praten we eerst over de volgepigmenteerden; zwart en bruin. Even ter herinnering wat momenteel wordt gevraagd; maximum pigment, hiermee wordt bedoeld een grove brede bestreping liefst niet onderbroken en overal aanwezig ook in de flanken en op de kop van onze kanaries. De breedte van de bestreping op de rug mag echter de breedte van de tussenliggende ruimte niet overschrijden. Voor de Intensief verlangt men heden 50/50 de schimmelkanarie mag wat breder zijn bestreept 60/40. De 40 staat in dit geval voor de ruimten.tussen de bestreping. Dit is volledig tegenstrijdig met de normen uit het verleden. ( Korte smalle en onderbroken bestreping patroon) Door het jarenlange kweken naar deze standaard hebben we mooi getekende vogels verkregen echter met geen of enkelen nog met een minimum aan flankbestreping. Dit moet duidelijk anders vanaf nu!! 

Hoe gaan we te werk? Alles is waarschijnlijk nog niet verloren, neem een schepzak mee en ga op het hok, vang alle zwarte kweekvogels en scheid intensieven van schimmels. Bekijk eerst de schimmelvogels zowel mannen als poppen. Wees eerlijk met jezelf en selecteer keihard. Alle vogels met te weinig of te smalle flank- en rugbestreping zetten we apart in een loper. Bekijk ze nog eens goed en stel vast dat deze vogels ook heel waarschijnlijk geen of veel te weinig koptekening hebben. Het overgehouden restant is in de minderheid maar kijk ook hiernaar eens aandachtig, deze schimmelvogels hebben een duidelijke koptekening, flanken en een bredere rugbestreping. Dus zijn geschikt om in te zetten voor de kweek. Heeft u nog schimmel mannen over tussen deze vogels?? Bij een positief antwoord kan je nog verder kweken zonder extra hulpmiddelen aan te schaffen. Indien negatief, wat zeker mogelijk is nog geen paniek, er zijn nog oplossingen….. Deze selectie dient ook te worden toegepast op alle bruine kanaries, weliswaar zal het percentage van nog in aanmerking komende kweekvogels nog kleiner zijn dan bij de zwarten. Toch vraagt de standaard ook van deze bruine kanaries dezelfde tekening eigenschappen!!

Zwart Geel - Te fijne tekening
Neem nu de intensieven onder ogen. Oei, een groot verschil, niet?? Start dezelfde selectie als met de schimmels. Wat is nu het resultaat?? Zowaar nog minder geschikt kweekmateriaal en wat er eventueel overblijft zijn heel waarschijnlijk enkele poppen!! Wat nu gezongen?? U maakt de keuze, gewoon verder doen of keihard opruimen. De enige goede oplossing, alles wat niet bij benadering beantwoord aan de nieuwe standaard, opruimen!! Gelukkig selecteerden wij de vorige jaren reeds streng op de flanktekening, daardoor zijn we heden in het bezit van een merendeel aan redelijk goed getekende intensieve poppen. Hierbij wil ik het Belgische keurderskorps danken voor de veel gemaakte opmerking “ moet meer flanktekening “ of “ te weinig flankbestreping “, van deze opmerkingen plukken we nu de vruchten, zo zie je maar!   

We kunnen aan de slag met kweekvogels, weliswaar waarschijnlijk met minder maar, allen met potentieel voor de toekomst. Toch mag je het niet nagelaten overal uit te kijken naar vogels die versterking, verbetering kunnen brengen. Kijk over de grenzen heen en merk de beruchte Zuiderlingen op met brede rug en flanktekening. Ook de Onyxen tonen een bredere en zwartere bestreping dit is misschien bruikbaar om positieve resultaten te leveren. Mogelijkheden in de toekomst zijn ook nog de breder gestreepte mozaïeken.

Zwart Wit Schimmel - Breder gestreept
Welk pad je ook kiest of opgaat denk erom dat niet alleen de tekening bepaald of je een goede T.T.of kweekvogel bezit. Hou bij elk experiment goed de evolutie van de grondkleur(bijkleur) in de gaten. De gekweekte vogels met een breder tekeningpatroon dienen nog net zoals vroeger, vermeld in elke standaard, volledig doorgekleurd te zijn.     Nu de 1e reductiefactorigen agaat en Isabel, de standaard is hiervoor niet veranderd, dus ogenschijnlijk een gemakkelijkere opgave. Even ter herinnering, korte onderbroken bestreping, ook in de flanken en op de kop. Wat mij steeds opvalt bij het aanschouwen van vooral de Isabel Gelen, in minder mate de Agaat Gelen is het volgende; ze hebben naar mijn bescheiden mening allen te weinig flank en koptekening, dit geldt overigens voor hoe raar ook, alle gepigmenteerde gereduceerde kanaries met gele grondkleur. Ik kan hiervoor maar één oorzaak bedenken en dat is de volgende. Er wordt mijn inziens te weinig teruggekweekt naar ofwel zwart ofwel bruinreeks.Voor het behoud van een volledig tekeningpatroon dat zich uit op zijn sterkst, is het noodzakelijk als agaat en of isabel kweker er steeds voor te zorgen, enkele koppels zwart of bruinen tijdens de kweek in te schakelen om splitten(verervend voor) te kweken. Veelvuldig agaat x agaat of isabel x isabel is de oorzaak van een gedegenereerde tekening. Ik durf haast pleiten om enkel splitmannen te gebruiken en poppen die gekweekt werden uit de maximum pigmentkleuren. Dit zal ongetwijfeld bijdragen tot een mooier contrastrijkere tekening. ………..hiermee hebben we de klassieke pigmenten aangehaald. Voor de Nieuwe kleurreeksen gelden dezelfde eisen voor het tekeningpatroon. Nog even dit, tracht te kweken naar vogels die geen wazig, uitvloeiend tekeningpatroon bezitten maar daartegenover wel een mooie strak afgelijnde diep gekleurde bestreping. Het kan, kweek en selecteer ernaar! Succes. Groetjes, tot de volgende keer, Guido

00:55 Gepost door Guido Verswijvel in Kweek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.