17-04-06

Rondje kweek - Kweken, wat je zelf wil ? 3 – Kleur

Rondje Kweek: Kweken, wat je zelf wil ?     3 – Kleur Welke kleur zal het worden? Wat wordt gevraagd op de T.T.? Hoe zit dat nu met bont? Voeding héél belangrijk? Enz. De grote verscheidenheid aan kleurslagen bij onze kanaries maakt de keuze hieruit zeker niet simpel. Ze allemaal op sommen is onbegonnen werk aangezien de combinatiemogelijkheden.. Dit is ook niet de boodschap achter het artikel. Vereenvoudigd en enigszins samengevat ga ik wel even beschrijven wat zoal bij bepaalde kleuren de specifieke moeilijkheden zijn. Hierdoor heeft de startende kleurkanariekweker hopelijk meer inzicht bij het bepalen van zijn keuze. De meer ervarene kwekers kunnen wellicht hierop aanmerkingen maken of hun kennis gebruiken om aanvullende informatie te leveren. Genoeg gezeverd, we beginnen eraan. De eerste keuze, vetstof of gepigmenteerd is al een hindernis die dient genomen te worden. Velen stellen dat kanaries kweken zonder melanine tekening makkelijker is dan gepimenteerde kleurkanaries. Deze stelling wil ik hier uitdrukkelijk weerleggen. Niets is eenvoudig, dat is de waarheid! Kies en start met een kleurslag die je vooral graag ziet. Hierin kan je met meer zin al je energie steken en dit is makkelijker vol te houden. Wat ik nog vlug even kwijt wil is het volgende, “ ik bepaal niet de keuzes die dien je zelf te maken” !! VETSTOFKANARIES; zijn er in GEEL, ROOD en kleurloos WIT.  

Dit wist natuurlijk iedereen al lang, maar sta er even bij stil dat bv. ROOD niet zonder kunstmatige bijkleuring naar de tentoonstelling kan. Handelaars kopen niet graag rozerode, niet bijgekleurde kanaries aan. Indien je met kennis van zaken gebruik maakt van bv Bogena Rood en je levert mooi egaal gekleurde RODEN raak je ze overal aan een mooi prijsje kwijt. Selecteer vooral op het natuurlijk roodbezit.

De GELEN, indien genoeg in het bezit van voldoende kleur, kunnen op natuurlijke wijze nog enigszins meedraaien. De top maakt bij de geelkweek gebruik van hulpmiddelen, vooral om beter doorgekleurde pennen te verkrijgen. Dus hier is enige kennis van zaken gewenst. Sluit voor de intensief kweek de vogels met een teveel aan schimmel uit en let wat kleur betreft op het aanwezig zijn van zoveel mogelijk geel in de slag- en staartpennen. Persoonlijk prefereer ik de aanwezigheid van zoveel mogelijk blauwfactor. Hierover zijn de meningen weliswaar verdeeld. WIT, is de enige vetstofkleurkanarie die niet kan en mag bijgekleurd worden. Deze kleur dien je smetteloos wit te houden, dit is onmogelijk zonder nu en dan een omzichtige flinke wasbeurt. Deze vogels vragen, indien ze de recessief factor bezitten, om een speciale verzorging omdat ze geen vitaminen A op een natuurlijke wijze kunnen aanmaken. Dus dient de kweker er voor te zorgen op geregelde tijdstippen een vitaminen preparaat te verstrekken. Wit kweken kan op middellange termijn niet zonder GEEL of ROOD. Dus nu en dan even terugparen aan één van deze kleuren is aanbevolen. Hoe zit dat nu met bont? Voor wie het nog niet moest weten, beknopt uiteengezet, de gelen zijn selectief gekweekt uit de (groene) wildvorm kanarie, uit geel is de wit dominant selectief gekweekt. Het recessief wit is ontstaan uit geel waarin de enzymefactor belet heeft de carotine te vormen. Rood is via de kapoetsensijs gekweekt in de gele kanarie. Door het kleurenpalet van de wildvorm is menig vetstof exemplaar nog in het bezit van verborgen bruin ofwel zwart al dan niet gereduceerd. Wanneer het bont zichtbaar is kan men hiervan de kleur vaststellen. Welke kleur bont nu de voorkeur krijgt laat ik in het midden. Laat ons stellen dat zowel bruin als zwart met hun afgeleiden bruikbaar zijn en hun specifieke eigenschappen hebben. Bont in hoordelen, ogenblikkelijk uitsluiten voor verdere nakweek, enkel niet te overvloedig bont aan de kop van onze kanaries wordt op ons hok bij de vetstofkweek getolereerd. Ik ben van mening dat een hok waar helemaal geen bont aanwezig is aan het degenereren is. Het moet wel tot een aanvaardbaar percentage worden teruggedrongen bv max.1/5 van het bestand mag bont uiten op de voorgeschreven plaats. Voeding heel belangrijk!!! 

De meeste voedingsbestanddelen zijn uitermate belangrijk voor de kleurvorming bij ALLE kleurkanaries. Wanneer je dus een bepaalde kleur gekozen hebt dien je er bij de dagelijkse verzorging terdege rekening mee te houden. Het kleurvormend vermogen van onze kanaries kan alleen maar optimaal benut worden met een specifieke kleur aangepaste voeding. Het is de verzorger die mee bepaald wat het resultaat zal zijn. Ook al heeft u vogels die schitterende erfelijke eigenschappen bezitten en afstammen van de meest edele rassen. Nogmaals u bepaald het eindresultaat!!!  Voorgaande in acht genomen is het gemakkelijker te begrijpen waarom het beslist niet zo simpel is meerder kleurslagen te kweken op hoog niveau. Immers je moet het maar opbrengen de één dit en de ander dat aan te bieden. Dus raad ik de beginnende kweker aan een wel overwogen keuze te maken en het bij één kleurslag te houden om hiermee ervaring op te doen. Later kan eventueel nog een kleurtje meer.

 Kweekkoppel voor Agaat Opaal Wit Rec.

 GEPIGMENTEERDEN, klassiek of nieuwe kleuren? Bovenop de hierboven besproken grondkleuren kan men nu nog kiezen om een getekende kleurkanarie te gaan kweken. De verscheidenheid waaruit de keuze kan gemaakt worden is enorm. Starters doen best eerst ervaring op met klassieke kleurslagen. De argumentatie hiervoor is de volgende; de basissen voor de nieuwe kleuren zijn en blijven altijd de klassieke kleuren, ZWART, BRUIN of gereduceerd, AGAAT en ISABEL. 

Als de voorkeur uitgaat naar ZWART of AGAAT, bedenk dan dat u deze vogels de mogelijkheid biedt om in contact te komen met rechtstreeks zonlicht. Bruidsluier is een hulpmiddel voor het verkrijgen van zwarte hoorndelen, maar opgepast beter niet voeren aan Agaatkanaries.

Kanaries op bruidsluier

BRUIN en ISABEL moeten zowaar behoed worden voor hetgeen wat voor de zwartreeks onontbeerlijk is en moeten best zo donker mogelijke vertrekken behuizen. Let wel, dit wil niet zeggen, volledige duisternis. Draag er zorg voor dat uw vogels zonder extra inspanningen het benodigde dagelijkse kostje bijeen gescharreld krijgen. Iedereen, neem ik aan, die deze vogels kweekt weet dat het licht de bruine tekening vervaagt, opbleekt. Dus, naargelang de locatie der infrastructuur waar u zinnens bent de vogelkweek te starten kan iedereen van het begin af met deze kennis rekening houden. Wanneer nu de keuze toch op een nieuwe kleur is gevallen besef dan dat deze vogels meer extra bijkomende factoren in zich dragen. Dit zal het je niet gemakkelijker maken deze te houden en te kweken, niettegenstaande is het aangaan van de uitdaging zeker de moeite waart. Toch raad ik beginners af om onmiddellijk te starten met kleurslagen die RODE OGEN hebben, en die zijn er nogal wat!! Hier enkelen voor de gevorderden, naar mijn mening, Satinet, Phaeo en Eumo. Deze vogels beschikken veelal niet, door de aanwezigheid der factoren, over een robuuste gezondheid en hebben ontegensprekelijk een verminderde weerstand. Toch zijn er ook onder deze kleuren reeds goede vogels met sterke gezondheid en prima kweekeigenschappen. Maar het afraden voor de beginnende kwekers is gebaseerd op het feit dat je die eigenschappen niet ziet bij de aanschaf, pas later duiken de problemen op met de hieruit volgende teleurstellingen. Dit geeft de beginner meestal niet de moed om door te zetten. Bovenstaande is ook van toepassing op Lutino, Rubino en Albino, deze vormen hebben door de afwezigheid van eumelanine ook rode ogen. Waarom ik ze niet vernoemd heb bij de vetstofkanaries, wat ze uiteindelijk wel zijn, heeft de volgende reden; sommige federaties klasseren die kleurkanaries onder de Nieuwe Kleuren anderen niet, vandaar. Zwartogende Nieuwe Kleuren mogen voor de beginners geen problemen geven, enkel de standaardnormen hiervoor zijn iets moeilijker te verwezenlijken. Twee voorbeelden, de werking van de Pastelfactor verschilt van kanarie tot kanarie in sterkte, Opaalkanaries zijn gekenmerkt door een stuggere bevedering, wat van de kweker extra kennis vergt om goede kweekparen samen te stellen. Topaas, Eumo, onyx en Kobalt zijn nog volledig in ontwikkeling, alhoewel er van deze kleurslagen reeds her en der prachtige vogels te bewonderen vallen lijkt het me niet voor de hand liggend om als nieuw kleurkanariekweker de keuze op één van deze soorten te laten vallen hoe mooi ze ook zijn.

Gouden raad is geld waard!

 Een gulden regel, gratis voor niets, wanneer je eraan denkt om een kleurtje bij te nemen, ga vooral eerst heel veel kijken naar tentoonstellingen en prent goed in je geheugen hoe betreffende kleur eruit moet zien. Deze regel bespaart je de uitgaven van een verkeerde aanschaf.  Groetjes,  Guido.     

20:17 Gepost door Guido Verswijvel in Kweek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.