20-04-06

Rondje kweek - Kweken, wat je zelf wil ? 4 – Vorm

Kweken, wat je zelf wil ?

4 – Vorm 

Ideale stand van het loopbeen? Te vette borst wat doen we eraan? Te groot of te klein? Kop heel belangrijk! Voeding, enkel eiwitten?

Er kan niet genoeg aandacht besteed worden aan de vorm van onze kleurkanarie. De beste vogel van kleur die niet aan de standaardafmeting voldoet zal buiten de prijzen vallen. Bovendien is een grote vogel met perfecte kleureigenschappen niet zo simpel te kweken.

 

 Ideale kleurkanarievorm

 De standaardnorm verplicht ons om te kweken naar kanaries die vanaf het snavelpunt tot aan het staartuiteinde tussen 13,5 en 14,5 cm meten. In de praktijk zal meestal bij gelijkheid van alle overige eigenschappen de grootste op de tentoonstellingen beloond worden, zelfs indien de max. maat wordt overschreden, is mijn indruk. Nu heeft dit nog geen betrekking op de vorm. Toch is het een vereiste om kleurkanaries te kweken die aan deze afmeting voldoen. Door te selecteren naar goed gevulde geblokte kanaries is het mogelijk te kweken naar de ideale vorm. Dit zijn zeker geen lange smalle vogels maar eerder kort en geblokt.  Borst: Om een goede vorm te verkrijgen dienen we vooral te selecteren op de breedte van het borstkarkas. Dit moet een hartvormige constructie hebben, breed naar de schouders toe let op dat er geen borstkam aanwezig is. Dit is veelal een bevederingfout maar kan ook een overblijfsel zijn na een drastische afslankingskuur. Een te vette borst kan men in geen tijd laten verdwijnen. Het is een gegeven dat dit fenomeen soortgebonden is en bij overmatig voeren steeds de vogels uit een bepaalde lijn treft. Wanneer je dus hiervan hinder ondervindt tijdens het T.T. seizoen voer dan letterlijk met een maatje. Een remedie om op korte tijd zulks een vogel alsnog klaar te stomen voor de wedstrijd bestaat erin deze te vette vogel enige dagen enkel s’morgens en s’avonds een teugje te laten drinken dus gedurende de rest van de dag het fonteintje verwijderen, hem letterlijk op droog zaad zetten! Let op, dat deze remedie dieronvriendelijk is spreekt voor zich dus beter voorkomen dan genezen is de boodschap! Nek:

Boven op de borst komt via de nekverbinding de kop te staan, zorg ervoor dat deze mooi aansluit door een gevulde nek zodat er een vloeiende overgang is tussen kop, borst en romp. Het mag niet lijken of de kop er los opstaat, geen border of fife types a.u.b.! Kop en Snavel: De kop moet aan de bovenzijde een ronding vertonen, niet afgeplat. Groot genoeg en in verhouding met de rest van het lichaam. Doch geen bolle wangen, het oog bijna in het midden en een korte brede kegelvormige snavel. Wenkbrauwen zijn zeer zeker niet gewenst. Wanneer je een kanarie in de hand houdt met de snavel naar u toe, de staart naar achter gericht en je kijkt op de bovenzijde van de kop moet je een denkbeeldige gelijkbenige driehoek waarnemen. 

Rug en Buik:

 De rug mag een lichte welving vertonen maar niet te bol. De overgang van borst naar buik moet in een mooie vloeiende gebogen lijn verlopen zodat er samen met de rug een ellipsvormig, spoelvormig lichaam ontstaat. Staart: 

De staart moet goed gesloten zijn en niet uitwaaieren in een zwaluwstaart, het uiteinde ervan moet een licht ingesneden (0,5cm.) V vorm hebben. Hij staat mooi in de as van het lichaam eventueel héél lichtjes omhoog t.o.v. de ruglijn en heeft een goede lengte verhouding zodat er een harmonieus geheel ontstaat. Geen omhoog of neerwaarts gerichte staarten.

 Poten: De loopbenen mogen zeker niet te stelterig tonen. De ideale stand is deze onder een hoek van 70°.De bovenbenen dragen pluimpjes en zijn net zichtbaar onder het lichaam uit. Let tijdens de selectie er ook op dat loopbeen en tenen voldoende stevig gebouwd zijn m.a.w. dat het niet zo’n hele dunne fragiele stekjes zijn. Kijk ook goed of alle tenen en nageltjes goed gevormd zijn. 

Vleugels:

 

Beide vleugels sluiten mooi met de topjes juist tegen elkaar op de stuit. Vooral goed aan het lichaam aangesloten. Niet afhangend en geen haakvleugels. Wanneer ze nu niet in verhouding met het lichaam zijn krijg je twee belangrijke afwijkingen. Indien te kort is het onmogelijk mooi te sluiten op de stuit, te lang dan zullen de vleugeltoppen elkaar kruisen. Selecteer deze fouten weg, het is immers een erfelijke kwestie.

  Bedenking:

Voeding en wetenschap gaan reeds jaren hand in hand, wetenschappelijk ondersteunde voedingschema’s hebben reeds meermaals in de praktijk hun nut bewezen. Vandaar ook dat alle in de handel aangeboden opfokvoeders
voldoen aan onze noden, het bekomen van goed opgegroeide gezonde jongen. Veel is reeds gepubliceerd over het belang van eiwitgehalte, vitaminen, mineralen, sporenelementen en het aminozuurpatroon van deze eivoeders
.

Toch vraag ik me soms af of een optimale verzorging samen met de erfelijke aanleg er enkel en alleen kan voor zorgen dat we het maximum uit onze kanaries halen. Ik stel meermaals vast dat vooral quasi formaat onze eigen kleurkanaries (melanine) te kort schieten. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat we in het verleden om een optimale kleur te bekomen geruime tijd te intensief hebben gekweekt. De strakke jasjes waarvan onze kanaries die periode voorzien waren hadden een negatieve invloed op het formaat. Ondertussen is hieraan de nodige regularisering aangebracht, iedereen weet “ de kleren maken de man “. Toch is hiermee het bestaand verschil nog niet volledig weggewerkt.

Sommigen beweren overtuigt te zijn dat opgroeiende juvenielen in niet te grote kooien of vluchten dienen gehuisvest. Hierdoor zou volgen hun theorie, alle uit de voeding opgenomen bouwstoffen rechtsreeks omgezet worden in het lichaam en niet nutteloos verspilt aan beweging wat natuurlijk energie vraagt. Er zit misschien wel wat waarheid in maar de ondervinding in de aquariumwereld leert me het tegenovergestelde. Bewezen is dat een vis in een klein kommetje met weinig water nooit uitgroeit tot een exemplaar van normale grote. Hoe valt het één aan het ander te rijmen? Hoe doen sommige liefhebbers dit dan? Stel ik me de vraag! Heeft iemand de Gouden tip, hormonen zijn toch véél te duur om te gebruiken in onze liefhebberij???

 

Groetjes, Guido

02:32 Gepost door Guido Verswijvel in Kweek | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Grotere exemplaren ? Hoe doen sommige liefhebbers dit dan? Stel ik me de vraag! Heeft iemand de Gouden tip, hormonen zijn toch véél te duur om te gebruiken in onze liefhebberij???

Het 'geheim' (als het al een geheim is) berust puur op selectie Guido.
Door een strenge selectie toe te passen op grootte én vorm bereikt men na enkele seizoenen reeds het beoogde resultaat, een eigen stam met dergelijk specifieke kenmerken (grotere exemplaren dus)
Een en ander heeft naar mijn mening verder niets te maken met de grootte van de accomodatie waarin de vogels dienen te verblijven.
Vanzelfsprekend dienen de nestjongen ten allen tijde door de oudervogels gestaag te worden gevoerd zodat deze vanaf de beginfase van hun leven flink doorgroeien (zeer belangrijk)
Kwekers welke tijdens de kweek zich de luxe kunnen veroorloven thuis te zijn kunnen hier uiteraard beter op toezien dan zij die uit wérkende zijn. (enkele malen per dag vers opfokvoer met in de handel verkrijgbare voedingssupplementen komt absoluut de doorgroei van de meeste exemplaren ten goede)
Maak daarom steeds dat de oudervogels het aangeboden opfokvoer met graagte opnemen. Als ze het graag opnemen voeren ze het ook naar hartelust aan hun jongen.
Mijns inziens zijn met name de éérste én de derde week cruciaal in deze.
(éérste week omdat ze vrij onbeholpen zijn, derde week vooral nadat ze het nest verlaten hebben)


Gepost door: Frans | 31-05-06

Grotere examplaren! Ben er al een tijdje achter gekomen Frans. Er is verbetering merkbaar. Je moet natuurlijk eerst zulke kanjer in de collectie hebben waarna je tussen de jongen de selectie kan doorzetten.

Zoals je weet ben ik nog niet op non actief dus moeten ze het hier ten huize stellen met 2 x per dag vers eivoer wat graag wordt opgenomen. Aan de hoeveelheid te zien die overboord gaat ( zonde eigenlijk) komen ze niks tekort!

Groet, Guido

Gepost door: Guido | 01-06-06

Verloren brood. Dat ze soms boertig morsen, daar ontkom je niet aan.
Absoluut frustrerend het veelal (te) dure opfokvoer zomaar als verloren te moeten beschouwen inclusief de (te) dure voedingssupplementen. Ze maken er soms wel een potje van en heel wat poppen waren het soms gewoon niet waard achteraf bekeken.
Anderen gelukkig wél, wat natuurlijk in een seizoen veel goed maakt.
Rantsoeneren kan soelaas bieden maar lijkt mij tijdens de kweek geen goed idee. Ze moeten in feite overvloedig over het nodige kunnen beschikken om de nateelt op een korte tijdspanne vlot op de wieken te krijgen. Conclusie: 50 Kgr opfokvoer = zo'n 20 Kgr voor de vuilbak, elk seizoen opnieuw incalculeren.Gepost door: Frans | 01-06-06

grote kanaries Hoi,Guido ook ik hou me bezig met aquaria ik heb vorig jaar jonge
pauwoogcicliden gekocht en ondergebracht in een bak van 400 liter.
het zijn enkele wildkleurige en enkele mutanten namelijk rode albino's.
Ze kregen allemaal het zelfde voer en diepvriesmosselen,muggenlarven
runderhart....enz.Na een zestal maand zijn de wildvormen dubbel zo groot
dan de mutanten!!!!!!Dit is voor mij een bewijs dat vooral de grootte
een genetische kwestie is,die je nog kan bijsturen door een goede voeding en eventueel supplementen,dus selectie is hier een noodzaak!!!

Gepost door: Didier | 06-06-06

mooi blog Hallo,
Je hebt een mooie site en een leuke hobby ,nog veel plezier ermee ,
Mijn hobby is wielrennen.


Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 19-06-07

De commentaren zijn gesloten.