28-12-07

Post: Paringen Isabel?

 Paringen


Hallo, ik ben pas begonnen met het kweken van Isabel geel.
Kan ik deze paren aan een isabel witte of een isabel agaat.
Alvast bedankt voor uw antwoord.

Groeten Hans.

Dag Hans,

 

Eerst iets op een rijtje zetten.

 

Isabellen worden ingedeeld bij de klassiek gemelaniseerde kanaries. Hieronder alle kanaries die behoren tot die groep.

 

ZWART en BRUIN, aanvaard als MAXIMALE melanine (maximale aanwezigheid van zwarte en respectievelijk bruine EUMELANINE)

AGAAT en ISABEL, kanaries in het bezit van de eerste REDUCTIE factor.(reductie = vermindering van de bruine PHAEOMELANINE)

 

Deze melaninen kunnen voorkomen met wit, geel of rode lipochroom (vetkleur) al dan niet met ivoorfactor. In geel en rood ook mogelijk met de mozaïekfactor.

 

Met deze info ben je er wellicht achtergekomen dat een kanarie Agaat is of Isabel. Dus nooit beiden. Simpel uitgelegd is het verschil tussen beiden merkbaar aan de kleur van de Eumelanine, bij de agaat is die ZWART en bij de Isabel BRUIN. Meer hoef je in eerste instantie niet te onthouden.

 

Nu het antwoord op je vraag;

 

In principe kan je alles aan mekaar koppelen. Het is natuurlijk iets anders of dat wel goed is. Je moet eerst voor jezelf het gewenste resultaat definiëren. Wanneer je de bedoeling hebt om naar standaard kanaries te kweken komt er natuurlijk wel één en ander bij kijken. Hiertegenover staat wel dat goede kanaries evenveel verzorging en voeding nodig hebben als minderwaardige exemplaren. Aan u de keuze.

 

Mijn raad, niet heilig hé, het is gewoon mijn idee over je vraag. Paar enkel isabel gelen met elkaar. Dit raad ik vooral de beginnende liefhebbers aan. Een isabel kanarie naar de standaard kweken is voor de meeste liefhebbers reeds een voldoende moeilijke opgave. Het zou te gek zijn er nog extra factoren bij te betrekken.

 

Hieronder enkel hindernissen die je zal moeten overwinnen.

 

Te zwakke melanisatie

Te veel zichtbare phaeomelanine

Onzuivere lipochroomkleur

Niet volledig intensief…..

 

Laat ons hier maar al mee beginnen. De oplossing voor het eerste punt, dikwijls te wijten aan teveel isabel x isabel te kweken, is zorgen voor voldoende splitvogels afkomstig uit paringen van bijvoorbeeld pop bruin x man isabel, pop zwart x man isabel of pop agaat x man isabel.  Welke uw voorkeuring genieten zal je zelf moeten inschatten aangezien ik niet op de hoogte ben van de kwaliteiten van je vogels. Een hint kan ik je wel meegeven. Hou wel in de gaten dat het bestrepingspatroon van je isabellen MOET onderbroken zijn.

 

Om het teveel zichtbare phaeomelanine te maskeren heeft u twee wapens ter beschikking, de intensief factor en de optisch of blauwfactor. O ja, ik sla de bal mis! Nog een niet te miskennen wapen, selectie.

 

Een veel voorkomend probleem is het te warm (oranjeachtig) worden van het lipochroom. Mijn inziens is het van primordiaal belang om vogels aan te schaffen die hiervan geen last hebben. Het is niet zo makkelijk om d.m.v. blauwfactor, bevederinglengte, intensieffactor en selectie dit probleem helemaal op te lossen. Uiteraard moet je bij het samenstellen van je kweekkoppels er wel terdege rekening mee houden. Vooral voeding heeft hierop veel invloed, denk daaraan.

 

Het intensief probleem kan je deels reeds voorkomen door in geen geval isabel wit te gebruiken in je isabel geel kweek. Het ligt voor de hand dat het inschatten van de intensiviteitgraad bij een witte kanarie problemen stelt aangezien dat niet echt zichtbaar is. Ervaring kan je op termijn daarbij helpen. Het moet je wel mogelijk zijn om een geel isabel, volledig intensief exemplaar te onderscheiden van een volle geel isabel schimmel kanarie. Dus stel ik voor om steeds een intensieve te paren aan een schimmel. Zelf zou ik geen schimmelvogels gebruiken met te weinig lipochroom en ook niet met te lange bevedering. Hou vooral bij de schimmelvogels in de gaten of de vleugelpennen nog voldoende zijn gemelaniseerd. Geenszins mogen ze aan de buitenzijde (vaanzijde) kleurloos zijn.

 

Indien U nog vragen heeft stuur ze gewoon! Ik zal trachten zo objectief mogelijk te antwoorden.

Met vriendelijk groet, 

Guido Verswijvel  

 

20:29 Gepost door Guido Verswijvel in Post: IN & UIT | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Hallo,ik heb pas een man zwart wit kobalt en 2 poppen baluw split kobalt gekocht.graag zou ik willen weten wat er uit die combinatie uitkomt.
mvg.andy

Gepost door: andy | 16-12-12

Hey Andy,
Lees ik goed? Zwart wit kobalt man x blauw (zwart wit) split kobalt pop.

Laat me dan ook even weten of het over dominant of recessief wit gaat a.u.b.
Doei, Guido

Gepost door: Guido | 17-12-12

Hallo Guido,

dat weet ik zo niet of het dominant of receief zijn.
ik weet wel dat de kweker ze met zwart geel kobalt heeft gekruist en zwart wit kobald.

groetjes andy

Gepost door: andy | 22-12-12

Hallo Guido,
heb net bericht gekregen van de kweker en de vogels zijn recesief verervend.

gr.andy

Gepost door: andy | 22-12-12

Hoi Andy,

Niet dat het iets veranderd aan de zaak maar.... ging het eerst niet over aleen zwart witte kanaries?

Maar met je vorig antwoord ben ik al iets wijzer geworden.
MAN, Zwart wit dominant Kobalt/Rec. X POP, Zwart geel/Kobalt/ Rec.
Hier de mogelijk te verwachten jongen uit die paring:
- Zwart wit kobalt, mannen en poppen.
- Zwart wit/kobalt, mannen en poppen
- Zwart geel kobalt, mannen en poppen
- Zwart geel/kobalt, mannen en poppen
Deze vier variaties zullen bovendien mogelijk split voor de recessief wit factor zijn. Ook zullen er uit de paring Zwart wit recessief al dan niet kobalt jongen worden geboren. De niet kobalt jongen dragen de kobaltfactor verborgen met zich mee, ze zijn dus split voor die factor.

U hiermee van dienst te zijn geweest wens ik je verder nog prettige feestdagen.
Guido

Gepost door: Verswijvel Guido | 24-12-12

De commentaren zijn gesloten.