31-10-08

Vraag & Antwoord aan beginnende kleurkanariekweker

Kweken met,

Agaat Rood Mozaïek x Agaat Pastel Rood Mozaïek?

Als beginnende vogelkweker is m'n vraagje of dat je gaat kweken met Agaat rood mozaiek met Agaat pastel rood mozaiek , of dit kan en mag , en wat voor jongen men dan zou krijgen om zo in de toekomst op tentoonstellingen mee te doen. Alvast bedankt voor de welwillende aandacht voor m'n vraagje.


Eerst en vooral.

Wat betekent beginnende vogelkweker?

Kan ik daarbij veronderstellen dat je nog nooit kanaries hebt gekweekt? In dit geval beveel ik je aan om eerst wat ervaring op te doen met bijvoorbeeld, lipochroom gelen of klassiek gepigmenteerde kanaries maar dan nog niet in de rode vetkleur. 

Eens dat achter de rug kan je een poging wagen om deze klassieke kleurslagen met rode lipochroom te kweken. Kwestie van deze kanaries een beetje deftig te leren opkleuren met rode stimuli. Zie bv. Onderstaande link.

http://users.skynet.be/woutvgils/Artikels 2/Roodopvoeren  rode kanaries.htm

Indien je dit stadium bent gepasseerd kan je je misschien wagen aan rood mozaïeken zonder melaninen. Hiermee kan je dan de mozaïek factor leren beheersen. Eens je dit dan behoorlijk onder de knie hebt moet het mogelijk zijn om gepigmenteerde mozaïeken te gaan kweken. Let wel, de niet te onderschatten bijkomende factor pastel is naar mijn mening niet onmiddellijk geschikt voor beginnende kwekers. Maar wie ben ik?

Zwart Rood Mozaïek

Zwart Rood Mozaïek

Genoeg de les gespeld!

Nu concreet,  er is niets op tegen om agaat rood mozaïek te koppelen aan agaat pastel rood mozaïek. Zeker niet! Nu en dan zal deze koppeling zelfs moeten worden gedaan om ervoor te zorgen dat de pastelfactor niet te sterk gaat werken (type grijsvleugels).

De verervingswijze van de pastelfactor: Geslachtgebonden en recessief.

http://www.birdweb.nl/content/view/98/2/

Nuttige informatie:

http://www.grijsvleugels.be/artikels.htm

Zie artikels De Pastelfactor (deel 1 – 2 – 3 – 4)

Een gouden tip: uit klassieke kleurkanaries die niet voldoen aan de standaardeisen kan men nooit goede niet klassieke kleurkanaries kweken.


 

22:07 Gepost door Guido Verswijvel in Post: IN & UIT | Permalink | Commentaren (3) | Tags: pastel |  Facebook |