20-04-06

Rondje kweek - Kweken, wat je zelf wil ? 4 – Vorm

Kweken, wat je zelf wil ?

4 – Vorm 

Ideale stand van het loopbeen? Te vette borst wat doen we eraan? Te groot of te klein? Kop heel belangrijk! Voeding, enkel eiwitten?

Er kan niet genoeg aandacht besteed worden aan de vorm van onze kleurkanarie. De beste vogel van kleur die niet aan de standaardafmeting voldoet zal buiten de prijzen vallen. Bovendien is een grote vogel met perfecte kleureigenschappen niet zo simpel te kweken.

 

 Ideale kleurkanarievorm

 De standaardnorm verplicht ons om te kweken naar kanaries die vanaf het snavelpunt tot aan het staartuiteinde tussen 13,5 en 14,5 cm meten. In de praktijk zal meestal bij gelijkheid van alle overige eigenschappen de grootste op de tentoonstellingen beloond worden, zelfs indien de max. maat wordt overschreden, is mijn indruk. Nu heeft dit nog geen betrekking op de vorm. Toch is het een vereiste om kleurkanaries te kweken die aan deze afmeting voldoen. Door te selecteren naar goed gevulde geblokte kanaries is het mogelijk te kweken naar de ideale vorm. Dit zijn zeker geen lange smalle vogels maar eerder kort en geblokt.  Borst: Om een goede vorm te verkrijgen dienen we vooral te selecteren op de breedte van het borstkarkas. Dit moet een hartvormige constructie hebben, breed naar de schouders toe let op dat er geen borstkam aanwezig is. Dit is veelal een bevederingfout maar kan ook een overblijfsel zijn na een drastische afslankingskuur. Een te vette borst kan men in geen tijd laten verdwijnen. Het is een gegeven dat dit fenomeen soortgebonden is en bij overmatig voeren steeds de vogels uit een bepaalde lijn treft. Wanneer je dus hiervan hinder ondervindt tijdens het T.T. seizoen voer dan letterlijk met een maatje. Een remedie om op korte tijd zulks een vogel alsnog klaar te stomen voor de wedstrijd bestaat erin deze te vette vogel enige dagen enkel s’morgens en s’avonds een teugje te laten drinken dus gedurende de rest van de dag het fonteintje verwijderen, hem letterlijk op droog zaad zetten! Let op, dat deze remedie dieronvriendelijk is spreekt voor zich dus beter voorkomen dan genezen is de boodschap! Nek:

Boven op de borst komt via de nekverbinding de kop te staan, zorg ervoor dat deze mooi aansluit door een gevulde nek zodat er een vloeiende overgang is tussen kop, borst en romp. Het mag niet lijken of de kop er los opstaat, geen border of fife types a.u.b.! Kop en Snavel: De kop moet aan de bovenzijde een ronding vertonen, niet afgeplat. Groot genoeg en in verhouding met de rest van het lichaam. Doch geen bolle wangen, het oog bijna in het midden en een korte brede kegelvormige snavel. Wenkbrauwen zijn zeer zeker niet gewenst. Wanneer je een kanarie in de hand houdt met de snavel naar u toe, de staart naar achter gericht en je kijkt op de bovenzijde van de kop moet je een denkbeeldige gelijkbenige driehoek waarnemen. 

Rug en Buik:

 De rug mag een lichte welving vertonen maar niet te bol. De overgang van borst naar buik moet in een mooie vloeiende gebogen lijn verlopen zodat er samen met de rug een ellipsvormig, spoelvormig lichaam ontstaat. Staart: 

De staart moet goed gesloten zijn en niet uitwaaieren in een zwaluwstaart, het uiteinde ervan moet een licht ingesneden (0,5cm.) V vorm hebben. Hij staat mooi in de as van het lichaam eventueel héél lichtjes omhoog t.o.v. de ruglijn en heeft een goede lengte verhouding zodat er een harmonieus geheel ontstaat. Geen omhoog of neerwaarts gerichte staarten.

 Poten: De loopbenen mogen zeker niet te stelterig tonen. De ideale stand is deze onder een hoek van 70°.De bovenbenen dragen pluimpjes en zijn net zichtbaar onder het lichaam uit. Let tijdens de selectie er ook op dat loopbeen en tenen voldoende stevig gebouwd zijn m.a.w. dat het niet zo’n hele dunne fragiele stekjes zijn. Kijk ook goed of alle tenen en nageltjes goed gevormd zijn. 

Vleugels:

 

Beide vleugels sluiten mooi met de topjes juist tegen elkaar op de stuit. Vooral goed aan het lichaam aangesloten. Niet afhangend en geen haakvleugels. Wanneer ze nu niet in verhouding met het lichaam zijn krijg je twee belangrijke afwijkingen. Indien te kort is het onmogelijk mooi te sluiten op de stuit, te lang dan zullen de vleugeltoppen elkaar kruisen. Selecteer deze fouten weg, het is immers een erfelijke kwestie.

  Bedenking:

Voeding en wetenschap gaan reeds jaren hand in hand, wetenschappelijk ondersteunde voedingschema’s hebben reeds meermaals in de praktijk hun nut bewezen. Vandaar ook dat alle in de handel aangeboden opfokvoeders
voldoen aan onze noden, het bekomen van goed opgegroeide gezonde jongen. Veel is reeds gepubliceerd over het belang van eiwitgehalte, vitaminen, mineralen, sporenelementen en het aminozuurpatroon van deze eivoeders
.

Toch vraag ik me soms af of een optimale verzorging samen met de erfelijke aanleg er enkel en alleen kan voor zorgen dat we het maximum uit onze kanaries halen. Ik stel meermaals vast dat vooral quasi formaat onze eigen kleurkanaries (melanine) te kort schieten. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat we in het verleden om een optimale kleur te bekomen geruime tijd te intensief hebben gekweekt. De strakke jasjes waarvan onze kanaries die periode voorzien waren hadden een negatieve invloed op het formaat. Ondertussen is hieraan de nodige regularisering aangebracht, iedereen weet “ de kleren maken de man “. Toch is hiermee het bestaand verschil nog niet volledig weggewerkt.

Sommigen beweren overtuigt te zijn dat opgroeiende juvenielen in niet te grote kooien of vluchten dienen gehuisvest. Hierdoor zou volgen hun theorie, alle uit de voeding opgenomen bouwstoffen rechtsreeks omgezet worden in het lichaam en niet nutteloos verspilt aan beweging wat natuurlijk energie vraagt. Er zit misschien wel wat waarheid in maar de ondervinding in de aquariumwereld leert me het tegenovergestelde. Bewezen is dat een vis in een klein kommetje met weinig water nooit uitgroeit tot een exemplaar van normale grote. Hoe valt het één aan het ander te rijmen? Hoe doen sommige liefhebbers dit dan? Stel ik me de vraag! Heeft iemand de Gouden tip, hormonen zijn toch véél te duur om te gebruiken in onze liefhebberij???

 

Groetjes, Guido

02:32 Gepost door Guido Verswijvel in Kweek | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

17-04-06

Rondje kweek - Kweken, wat je zelf wil ? 3 – Kleur

Rondje Kweek: Kweken, wat je zelf wil ?     3 – Kleur Welke kleur zal het worden? Wat wordt gevraagd op de T.T.? Hoe zit dat nu met bont? Voeding héél belangrijk? Enz. De grote verscheidenheid aan kleurslagen bij onze kanaries maakt de keuze hieruit zeker niet simpel. Ze allemaal op sommen is onbegonnen werk aangezien de combinatiemogelijkheden.. Dit is ook niet de boodschap achter het artikel. Vereenvoudigd en enigszins samengevat ga ik wel even beschrijven wat zoal bij bepaalde kleuren de specifieke moeilijkheden zijn. Hierdoor heeft de startende kleurkanariekweker hopelijk meer inzicht bij het bepalen van zijn keuze. De meer ervarene kwekers kunnen wellicht hierop aanmerkingen maken of hun kennis gebruiken om aanvullende informatie te leveren. Genoeg gezeverd, we beginnen eraan. De eerste keuze, vetstof of gepigmenteerd is al een hindernis die dient genomen te worden. Velen stellen dat kanaries kweken zonder melanine tekening makkelijker is dan gepimenteerde kleurkanaries. Deze stelling wil ik hier uitdrukkelijk weerleggen. Niets is eenvoudig, dat is de waarheid! Kies en start met een kleurslag die je vooral graag ziet. Hierin kan je met meer zin al je energie steken en dit is makkelijker vol te houden. Wat ik nog vlug even kwijt wil is het volgende, “ ik bepaal niet de keuzes die dien je zelf te maken” !! VETSTOFKANARIES; zijn er in GEEL, ROOD en kleurloos WIT.  

Dit wist natuurlijk iedereen al lang, maar sta er even bij stil dat bv. ROOD niet zonder kunstmatige bijkleuring naar de tentoonstelling kan. Handelaars kopen niet graag rozerode, niet bijgekleurde kanaries aan. Indien je met kennis van zaken gebruik maakt van bv Bogena Rood en je levert mooi egaal gekleurde RODEN raak je ze overal aan een mooi prijsje kwijt. Selecteer vooral op het natuurlijk roodbezit.

De GELEN, indien genoeg in het bezit van voldoende kleur, kunnen op natuurlijke wijze nog enigszins meedraaien. De top maakt bij de geelkweek gebruik van hulpmiddelen, vooral om beter doorgekleurde pennen te verkrijgen. Dus hier is enige kennis van zaken gewenst. Sluit voor de intensief kweek de vogels met een teveel aan schimmel uit en let wat kleur betreft op het aanwezig zijn van zoveel mogelijk geel in de slag- en staartpennen. Persoonlijk prefereer ik de aanwezigheid van zoveel mogelijk blauwfactor. Hierover zijn de meningen weliswaar verdeeld. WIT, is de enige vetstofkleurkanarie die niet kan en mag bijgekleurd worden. Deze kleur dien je smetteloos wit te houden, dit is onmogelijk zonder nu en dan een omzichtige flinke wasbeurt. Deze vogels vragen, indien ze de recessief factor bezitten, om een speciale verzorging omdat ze geen vitaminen A op een natuurlijke wijze kunnen aanmaken. Dus dient de kweker er voor te zorgen op geregelde tijdstippen een vitaminen preparaat te verstrekken. Wit kweken kan op middellange termijn niet zonder GEEL of ROOD. Dus nu en dan even terugparen aan één van deze kleuren is aanbevolen. Hoe zit dat nu met bont? Voor wie het nog niet moest weten, beknopt uiteengezet, de gelen zijn selectief gekweekt uit de (groene) wildvorm kanarie, uit geel is de wit dominant selectief gekweekt. Het recessief wit is ontstaan uit geel waarin de enzymefactor belet heeft de carotine te vormen. Rood is via de kapoetsensijs gekweekt in de gele kanarie. Door het kleurenpalet van de wildvorm is menig vetstof exemplaar nog in het bezit van verborgen bruin ofwel zwart al dan niet gereduceerd. Wanneer het bont zichtbaar is kan men hiervan de kleur vaststellen. Welke kleur bont nu de voorkeur krijgt laat ik in het midden. Laat ons stellen dat zowel bruin als zwart met hun afgeleiden bruikbaar zijn en hun specifieke eigenschappen hebben. Bont in hoordelen, ogenblikkelijk uitsluiten voor verdere nakweek, enkel niet te overvloedig bont aan de kop van onze kanaries wordt op ons hok bij de vetstofkweek getolereerd. Ik ben van mening dat een hok waar helemaal geen bont aanwezig is aan het degenereren is. Het moet wel tot een aanvaardbaar percentage worden teruggedrongen bv max.1/5 van het bestand mag bont uiten op de voorgeschreven plaats. Voeding heel belangrijk!!! 

De meeste voedingsbestanddelen zijn uitermate belangrijk voor de kleurvorming bij ALLE kleurkanaries. Wanneer je dus een bepaalde kleur gekozen hebt dien je er bij de dagelijkse verzorging terdege rekening mee te houden. Het kleurvormend vermogen van onze kanaries kan alleen maar optimaal benut worden met een specifieke kleur aangepaste voeding. Het is de verzorger die mee bepaald wat het resultaat zal zijn. Ook al heeft u vogels die schitterende erfelijke eigenschappen bezitten en afstammen van de meest edele rassen. Nogmaals u bepaald het eindresultaat!!!  Voorgaande in acht genomen is het gemakkelijker te begrijpen waarom het beslist niet zo simpel is meerder kleurslagen te kweken op hoog niveau. Immers je moet het maar opbrengen de één dit en de ander dat aan te bieden. Dus raad ik de beginnende kweker aan een wel overwogen keuze te maken en het bij één kleurslag te houden om hiermee ervaring op te doen. Later kan eventueel nog een kleurtje meer.

 Kweekkoppel voor Agaat Opaal Wit Rec.

 GEPIGMENTEERDEN, klassiek of nieuwe kleuren? Bovenop de hierboven besproken grondkleuren kan men nu nog kiezen om een getekende kleurkanarie te gaan kweken. De verscheidenheid waaruit de keuze kan gemaakt worden is enorm. Starters doen best eerst ervaring op met klassieke kleurslagen. De argumentatie hiervoor is de volgende; de basissen voor de nieuwe kleuren zijn en blijven altijd de klassieke kleuren, ZWART, BRUIN of gereduceerd, AGAAT en ISABEL. 

Als de voorkeur uitgaat naar ZWART of AGAAT, bedenk dan dat u deze vogels de mogelijkheid biedt om in contact te komen met rechtstreeks zonlicht. Bruidsluier is een hulpmiddel voor het verkrijgen van zwarte hoorndelen, maar opgepast beter niet voeren aan Agaatkanaries.

Kanaries op bruidsluier

BRUIN en ISABEL moeten zowaar behoed worden voor hetgeen wat voor de zwartreeks onontbeerlijk is en moeten best zo donker mogelijke vertrekken behuizen. Let wel, dit wil niet zeggen, volledige duisternis. Draag er zorg voor dat uw vogels zonder extra inspanningen het benodigde dagelijkse kostje bijeen gescharreld krijgen. Iedereen, neem ik aan, die deze vogels kweekt weet dat het licht de bruine tekening vervaagt, opbleekt. Dus, naargelang de locatie der infrastructuur waar u zinnens bent de vogelkweek te starten kan iedereen van het begin af met deze kennis rekening houden. Wanneer nu de keuze toch op een nieuwe kleur is gevallen besef dan dat deze vogels meer extra bijkomende factoren in zich dragen. Dit zal het je niet gemakkelijker maken deze te houden en te kweken, niettegenstaande is het aangaan van de uitdaging zeker de moeite waart. Toch raad ik beginners af om onmiddellijk te starten met kleurslagen die RODE OGEN hebben, en die zijn er nogal wat!! Hier enkelen voor de gevorderden, naar mijn mening, Satinet, Phaeo en Eumo. Deze vogels beschikken veelal niet, door de aanwezigheid der factoren, over een robuuste gezondheid en hebben ontegensprekelijk een verminderde weerstand. Toch zijn er ook onder deze kleuren reeds goede vogels met sterke gezondheid en prima kweekeigenschappen. Maar het afraden voor de beginnende kwekers is gebaseerd op het feit dat je die eigenschappen niet ziet bij de aanschaf, pas later duiken de problemen op met de hieruit volgende teleurstellingen. Dit geeft de beginner meestal niet de moed om door te zetten. Bovenstaande is ook van toepassing op Lutino, Rubino en Albino, deze vormen hebben door de afwezigheid van eumelanine ook rode ogen. Waarom ik ze niet vernoemd heb bij de vetstofkanaries, wat ze uiteindelijk wel zijn, heeft de volgende reden; sommige federaties klasseren die kleurkanaries onder de Nieuwe Kleuren anderen niet, vandaar. Zwartogende Nieuwe Kleuren mogen voor de beginners geen problemen geven, enkel de standaardnormen hiervoor zijn iets moeilijker te verwezenlijken. Twee voorbeelden, de werking van de Pastelfactor verschilt van kanarie tot kanarie in sterkte, Opaalkanaries zijn gekenmerkt door een stuggere bevedering, wat van de kweker extra kennis vergt om goede kweekparen samen te stellen. Topaas, Eumo, onyx en Kobalt zijn nog volledig in ontwikkeling, alhoewel er van deze kleurslagen reeds her en der prachtige vogels te bewonderen vallen lijkt het me niet voor de hand liggend om als nieuw kleurkanariekweker de keuze op één van deze soorten te laten vallen hoe mooi ze ook zijn.

Gouden raad is geld waard!

 Een gulden regel, gratis voor niets, wanneer je eraan denkt om een kleurtje bij te nemen, ga vooral eerst heel veel kijken naar tentoonstellingen en prent goed in je geheugen hoe betreffende kleur eruit moet zien. Deze regel bespaart je de uitgaven van een verkeerde aanschaf.  Groetjes,  Guido.     

20:17 Gepost door Guido Verswijvel in Kweek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-06

Rondje kweek - Kweken, wat je zelf wil ? 2 -Tekening

 

 Rondje kweek 
 Kweken, wat je zelf wil ?  2 – Tekening Kweek je naar C.O.M standaard? Of heb je niet die ambitie?De laatste jaren heeft men over de C.O.M. norm al heel wat gekrakeeld. Feit is indien je wilt kweken om kans te maken op Internationale roem, je die standaard niet kan negeren. Wanneer je beslist om er toch afstand van te nemen besef dan dat, je geen T.T. vogels meer zal kweken waarmee je de grenzen over kan. Iedereen heeft natuurlijk de vrije keuze! Zij die echter wel genoeg ambitie hebben, om de niet gemakkelijke weg naar de top in te slaan tracht ik met dit artikel het geheugen wat op te frissen of wat goede raad mee te geven. Om het een beetje overzichtelijk te houden praten we eerst over de volgepigmenteerden; zwart en bruin. Even ter herinnering wat momenteel wordt gevraagd; maximum pigment, hiermee wordt bedoeld een grove brede bestreping liefst niet onderbroken en overal aanwezig ook in de flanken en op de kop van onze kanaries. De breedte van de bestreping op de rug mag echter de breedte van de tussenliggende ruimte niet overschrijden. Voor de Intensief verlangt men heden 50/50 de schimmelkanarie mag wat breder zijn bestreept 60/40. De 40 staat in dit geval voor de ruimten.tussen de bestreping. Dit is volledig tegenstrijdig met de normen uit het verleden. ( Korte smalle en onderbroken bestreping patroon) Door het jarenlange kweken naar deze standaard hebben we mooi getekende vogels verkregen echter met geen of enkelen nog met een minimum aan flankbestreping. Dit moet duidelijk anders vanaf nu!! 

Hoe gaan we te werk? Alles is waarschijnlijk nog niet verloren, neem een schepzak mee en ga op het hok, vang alle zwarte kweekvogels en scheid intensieven van schimmels. Bekijk eerst de schimmelvogels zowel mannen als poppen. Wees eerlijk met jezelf en selecteer keihard. Alle vogels met te weinig of te smalle flank- en rugbestreping zetten we apart in een loper. Bekijk ze nog eens goed en stel vast dat deze vogels ook heel waarschijnlijk geen of veel te weinig koptekening hebben. Het overgehouden restant is in de minderheid maar kijk ook hiernaar eens aandachtig, deze schimmelvogels hebben een duidelijke koptekening, flanken en een bredere rugbestreping. Dus zijn geschikt om in te zetten voor de kweek. Heeft u nog schimmel mannen over tussen deze vogels?? Bij een positief antwoord kan je nog verder kweken zonder extra hulpmiddelen aan te schaffen. Indien negatief, wat zeker mogelijk is nog geen paniek, er zijn nog oplossingen….. Deze selectie dient ook te worden toegepast op alle bruine kanaries, weliswaar zal het percentage van nog in aanmerking komende kweekvogels nog kleiner zijn dan bij de zwarten. Toch vraagt de standaard ook van deze bruine kanaries dezelfde tekening eigenschappen!!

Zwart Geel - Te fijne tekening
Neem nu de intensieven onder ogen. Oei, een groot verschil, niet?? Start dezelfde selectie als met de schimmels. Wat is nu het resultaat?? Zowaar nog minder geschikt kweekmateriaal en wat er eventueel overblijft zijn heel waarschijnlijk enkele poppen!! Wat nu gezongen?? U maakt de keuze, gewoon verder doen of keihard opruimen. De enige goede oplossing, alles wat niet bij benadering beantwoord aan de nieuwe standaard, opruimen!! Gelukkig selecteerden wij de vorige jaren reeds streng op de flanktekening, daardoor zijn we heden in het bezit van een merendeel aan redelijk goed getekende intensieve poppen. Hierbij wil ik het Belgische keurderskorps danken voor de veel gemaakte opmerking “ moet meer flanktekening “ of “ te weinig flankbestreping “, van deze opmerkingen plukken we nu de vruchten, zo zie je maar!   

We kunnen aan de slag met kweekvogels, weliswaar waarschijnlijk met minder maar, allen met potentieel voor de toekomst. Toch mag je het niet nagelaten overal uit te kijken naar vogels die versterking, verbetering kunnen brengen. Kijk over de grenzen heen en merk de beruchte Zuiderlingen op met brede rug en flanktekening. Ook de Onyxen tonen een bredere en zwartere bestreping dit is misschien bruikbaar om positieve resultaten te leveren. Mogelijkheden in de toekomst zijn ook nog de breder gestreepte mozaïeken.

Zwart Wit Schimmel - Breder gestreept
Welk pad je ook kiest of opgaat denk erom dat niet alleen de tekening bepaald of je een goede T.T.of kweekvogel bezit. Hou bij elk experiment goed de evolutie van de grondkleur(bijkleur) in de gaten. De gekweekte vogels met een breder tekeningpatroon dienen nog net zoals vroeger, vermeld in elke standaard, volledig doorgekleurd te zijn.     Nu de 1e reductiefactorigen agaat en Isabel, de standaard is hiervoor niet veranderd, dus ogenschijnlijk een gemakkelijkere opgave. Even ter herinnering, korte onderbroken bestreping, ook in de flanken en op de kop. Wat mij steeds opvalt bij het aanschouwen van vooral de Isabel Gelen, in minder mate de Agaat Gelen is het volgende; ze hebben naar mijn bescheiden mening allen te weinig flank en koptekening, dit geldt overigens voor hoe raar ook, alle gepigmenteerde gereduceerde kanaries met gele grondkleur. Ik kan hiervoor maar één oorzaak bedenken en dat is de volgende. Er wordt mijn inziens te weinig teruggekweekt naar ofwel zwart ofwel bruinreeks.Voor het behoud van een volledig tekeningpatroon dat zich uit op zijn sterkst, is het noodzakelijk als agaat en of isabel kweker er steeds voor te zorgen, enkele koppels zwart of bruinen tijdens de kweek in te schakelen om splitten(verervend voor) te kweken. Veelvuldig agaat x agaat of isabel x isabel is de oorzaak van een gedegenereerde tekening. Ik durf haast pleiten om enkel splitmannen te gebruiken en poppen die gekweekt werden uit de maximum pigmentkleuren. Dit zal ongetwijfeld bijdragen tot een mooier contrastrijkere tekening. ………..hiermee hebben we de klassieke pigmenten aangehaald. Voor de Nieuwe kleurreeksen gelden dezelfde eisen voor het tekeningpatroon. Nog even dit, tracht te kweken naar vogels die geen wazig, uitvloeiend tekeningpatroon bezitten maar daartegenover wel een mooie strak afgelijnde diep gekleurde bestreping. Het kan, kweek en selecteer ernaar! Succes. Groetjes, tot de volgende keer, Guido

00:55 Gepost door Guido Verswijvel in Kweek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |